Ruta de la Plata, dagboeknotities

Verslag Ruta de la Plata, juni 2000

SevillaMaandag 29 mei 2000. 

sevilla minaret

 

 

23.30 u. In mijn bed. Nog steeds bloedheet. Vanavond om 21.30 u was het nog 37 graden. Dat belooft wat voor het wandelen. Gisteravond rond 8 uur een kamer gevonden voor 2 nachten (5000 peseta’s). Uit eten en gemaild. Vanmorgen koffie met broodjes, kathedraal. Een soort VVV in de kathedraal voor het ophalen van een credencial en de eerste stempel. Verder langs de rivier gewandeld. S’Middags eerst naar een gekoelde ‘Bijenkorf”en korte broek, zonnecrème en een boek gekocht. Verder lui op een terras wat gedommeld. Daarna tot half acht aan de sjouw in de stad. Even uitgerust op mijn kamer en toen weer naar Plaza d’Espagna en universiteit. Mooie stad, talloze kerken, maar ook talloze toeristen. In de zomer waarschijnlijk helemaal niet te harden.

Morgenochtend eerst naar het Alcazar. Om 9.30 uur open. Daarna op pad. Misschien de eerste kilometers met de bus omdat het niet mooi is. Ik zie wel.

 

Santiponce, dinsdag 30-05-2000. 

Rond 8.15 opgestaan. Douche. Gisteravond rugzak nog versteld. Ontbijt en daarna Alcazar. 09.30 uur. Nog redelijk rustig. Prachtig. Kan je rustig een dag blijven, maar om 11.30 moet kamer leeg. Gedaan en toen nog internetten en limonade. Vanaf de kathedraal op stap. Nu bezweken voor een ijsje en sigaret. 13.45 uur. Nu kan het nog. Petje iets wijder gemaakt. Ik heb ondanks de hitte toch wel zin. Zo’n stad is vermoeiend en duur. De eerst 10 (tien) kilometer zit er op. Nou ja, het begin is gemaakt. Het was ook snikheet. Vorig jaar in Le Puy begon ik met 15 graden. Pension gevonden. Nu een pilsje en nog  wat te eten zoeken. Morgen 13 of 33 kilometer. Ik aarzel nog wel. Er is hier vlakbij een Romeinse nederzetting te bezichtigen. Maar daar ben ik niet zo dol op. Seviac vond ik wel voldoende.
Rugzak zit volgens mij wel goed. Zit toch nog behoorlijk vol, ondanks….

 

Guillena, woensdag 31 mei 2000.

Het is toch 13 kilometer geworden. Vannacht veel lawaai op straat;

café twee huizen verder en veel brommers. Vanmorgen rond 8 uur vertrokken voor ontbijt. Toch Italica bekeken. Was toch wel interessant.

Daarna nog een tijdje door de industrie. Na de industrie de natuur in. Mooi; zonnebloemen, distels, graan en geen schaduw. Op een gegeven moment twee wandelaars voor me. Uit München. Voor hen de eerste loopdag. Om half twee hier; in gemeentehuis stempel en dan richting sportcomplex. Douche, w.c. en kraan. Heerlijk gedoucht. Daarna kwam het Duitse echtpaar. Gegeten: brood, kaas, worst en water. Toen anderhalf uur geslapen. Nu (17.00 uur) in een van de weinige bars die open zijn. Het is onvoorstelbaar heet. Lopen na 14.00 uur zit er echt niet in. Volgens mij s’avonds ook niet. Gisteren nog een brief geschreven aan K. (Beloofd is beloofd).

Ludwig en Rita

Gegeten bij uitstekend Frans sprekende Hostal-mevrouw. Rond 10 uur terug. Jongens nog aan het voetballen. Blitse brommertjes. Uitermate laat in slaap; veel lawaai van auto’s en brommers.

 

Castilblano, donderdag, 01-06-2000. 

Om 6 uur op. Nog aardedonker. Voor de zoveelste keer gedoucht. Om 7 uur op pad. Rivier over; beetje lastig te vinden. Koffie. Daarna Ludwig en Rita weer ontmoet.

Cactussen en veel bloemen. Sinaasappelplantage. Ook al veel uitgebloeid. . Laatste vijf kilometer ?? . Kwart voor een bij gemeentehuis en daarna refugio. Beneden is het nog gesloten. Wel douchen en wasje. Morgen 29 kilometer. Problematisch.

De refugio is eigenlijk nog niet klaar. Nieuwbouw. Organisatie? Gemeentehuis >benzinestation >refugio is open >nu dicht beneden >telefoontje >over een half uur komt iemand van gemeentehuis >noppes >om 4 uur open >nee om 5 uur >beneden is nog niet klaar, dus ook geen sleutel >opgelost…..

Witte bonen en gehaktballetjes uit blik; om te kotsen. Toetjes en fruit. Nog sigaretten; tussen vijf honden door gelaveerd. Slecht geslapen, o.a. door hondengeblaf. Om half zeven de andere dag weer op pad.

 

Almedes, vrijdag 02-06-2000. 

Vandaag dus 29 kilometer. Het weer is mooi. De eerste 16 kilometer gingen op zich goed. Om 11 uur afslag; helaas weer asfalt. Mijn voeten gaan branden. Daarna niet goed meer. Om 2 uur onder een boom gegeten en geslapen. Om 6 uur weer op pad; te doen, maar zwaar. Prachtige bloem, slechts één exemplaar. Miradores die in mijn gids staan vermeld (na een half uur de verkeerde kant uit gelopen te zijn) blijken uitzichtpunten. Mooi, maar geen sigaretten en geen water meer. Om half acht aangekomen in het dorp; Politie, stempel, en slaapplaats in plaatselijke casa cultural. Daarna een pilsje in een café en na lang wachten eindelijk iets te eten. Film voor de plaatselijke jeugd. Herrie.
Maar morgen maar 16 kilometer….

 

Waardeloze nacht. Film pas om half twee afgelopen. Daarna nog steeds herrie.

Om half acht op pad. Café mooi nog dicht. Zware tocht. Varkens en honden. Stijgen en dalen. Wel mooi, maar moe! Voeten pijn; om 1 uur nog gerust en in slaap gevallen. Om 2 uur hier in dorp; water, bier olijven en daarna pension. Goed en goedkoop. Eten en toen slapen (drie uur!).

Om kwart voor acht s’avonds naar de kerk. Alleen vrouwen in oude bloemetjes ( of oude vrouwen in bloemetjes?)  Ludwig en Rita waren er ook. Met hen nog wat gedronken; ze verblijven in hetzelfde pension.
Verslag Ruta de la Plata, juni 2000, vervolg 1

Monasterio, zondag 04-06-2000.

Prima geslapen.

Vanmorgen om half zes op. Kwart over zes op pad. Mooi rustig weer. Links en rechts schapen. Moe. Veel rusten.

Vraag me af waarom ik in deze volstrekte stille natuur loop. Geen cafés, geen stadjes met monumenten, geen mensen onderweg, maar toch…

Nu (9.30 u) bij merkwaardige ermitage van San Isidro. Toch al 12 kilometer gelopen, dat valt dus mee. Nu nog foto en dan weer verder. Medaillon van hospitalero laten liggen in pension. Misschien liftend op en neer?

Nou die daarop volgende tien kilometer vielen niet mee. Last van maag en misselijk. Toch om 2 uur in Cruz Rioja in Monesterio. Koffie, geslapen, bocadilla en toen op stap. Via Calera de Leon naar Monasterio de Nstra Sancta de Tentudia. Lopen en liftend; 16 kilometer. Hoogste punt van Extremadura.

Tentudia.

Prachtig uitzicht en bar. Twee fietsers, Nederlanders. Lekker geouwehoerd. Rond 7 uur naar beneden. Mijn prins op het witte paard wil maar niet komen. Wel voorbij zien flitsen. Na omzwervingen voetpad naar het dorp gevonden. Prachtig tussen de bomen en bloemen en ondergaande zon. Om 10 uur weer ‘thuis’. Naar bar, barstensvol, nu ook met de dames en de kinderen. Nog een gebakken ei met ham. Sigaretten gekocht en om 11 uur naar bed.

Puente de Cantos, maandag 05-06-2000.

Goed geslapen. Half zes op. Kwart over zes aan het eind van Monasterio bar open. Koffie en daarna lopen.

Ludwig en Rita regelmatig gezien en gesproken. Groot gedeelte op sandalen gelopen. Is toch ook niet alles. Tot elf uur koud en nevelig. Daarna lekker. Wel fris windje. Het landschap juist voor rivier Arrogo Bodion Chico drastisch veranderd. Geen boompjes, geen muurtjes, weide heuvellandschap,

Om half 1 bij gemeentehuis. Kost enige moeite om de slaapplaats van het slot te krijgen. Toch gelukt. Douche en wasje. Pelgrimsboek. Vent was hier 17/11 vorig jaar. En Jan en M. op 11 mei vorig jaar.

Zafra, dinsdag 06-06-2000.

Gisteravond na allerlei omzwervingen om 11 uur terug. Pokkeherrie tot 2 uur in proteccion Civil (onze Nederlandse B.B.)Weer gebruikelijke vertrek. Na 6,5 kilometer Calzadilla. Kerk open, voor mij wordt het licht nog eens extra aangedaan. Jacobus. Daarna is er koffie en toen grandioos aan het verdwalen. Twee keer volledig de mist in (een kompas is dan toch wel erg handig). Uiteindelijk beland ik op de grote weg Sevilla – Merida. Wegrestaurant, geen taxi te krijgen. Geen lift. Met lood in de schoenen ga ik langs de grote weg rond 6 uur nog vier kilometer naar Zafra. Vlak voor deze plaats stopt de ober die me in het restaurant bediend heeft…..

Via VVV naar een hostal. Twee nachten geboekt. Luxe.

’s Avonds met Rita en Ludwig naar de kerk.

Zafra, woensdag 07-06-2000.

Heerlijk goed bed. Douche / bad. Rustdag.

Vanmorgen de stad op mijn gemak bekeken. Leuk. Uitgebreid koffie gedronken in Parador binnenplaats. Poepie chic, maar qua prijsstelling niet vergelijkbaar met Nederland. Ketting. Geslapen als een os.

Internetten, (half vijf tot half zes). Heet (30 graden).

En nu koffie op een terras. Daarna beetje boodschappen gedaan en naar kerk. De jongen van gisteren las weer voor. Nu zat hij pal voor me. Lachte me eens toe en gaf me de PAZ en na de mis sprak hij me aan. Na de stempel bij de pastoor gehaald te hebben nog even op het terras. Laat, zeer laat in slaap. Airco aan de praat gekregen.

Binnenplaats Parador Zafra

Villadangos, donderdag 08-06-2000.

Om 6.15 uur er weer uit. MET sigaretten, na 1 uur een dorp, aan het eind ervan een bar open. Daarvoor een mooie zonsopgang en over de bult uitzicht over het dorp. In kroeg wat staan kletsen met anderen. Daarna door. Wijnstokken, olijfbomen en / of gras en kaal. Om 12 uur in Villafrancos, moeie voeten. Eerste kroeg koffie en bier. Toen onderdak gezocht. Hele dorp afgesjouwd. Nu aan N-route, 2000 pesetas. Eenvoudig maar goed. Gedoucht en was gedaan. Bij ingang dorp huizen met moderne architectuur. Beetje waterland type.

Verder: gegeten, diep geslapen, route verkend, door dorp gedwaald, fruit gekocht, TV gekeken en laat in slaap. Warm weer 30/ 35 graden.

Torremegia, vrijdag 09-06-2000.

Keurig om 5.30 uur wakker. “Fruitontbijt”. Sigaretten (extra pakje), 6.20 u deur uit. Bewolkt. Goed om te lopen. “Straight as a die” volgens mijn Engelse gids. Veel werkzaamheden op het land. Het gezoem van tractoren begeleidt mijn tocht. Tevens mannen met takken die toppen uit druivenplanten slaan (?) (Nu weet ik inmiddels waarom). Daarna nog aanleg van een pijpleiding.

Sigaretten in beek gegooid. Al snel weer spijt. Ik loop de kant van de weg af te zoeken naar een toevallige sigaret.

Afslag naar Almandralego weer gemist. Dus door naar Torremégia. Daar om 14.00 uur het café in: sigaretten + koffie + doodmoeie benen. Zijn steunzolen nog wel goed? Het was koud onderweg; flinke wind uit westen. Nu schijnt de zon. Onduidelijk hoeveel kilometer ik heb gelopen. 19 +16 =35. Maar dat is dan inclusief de afslag naar Almandralego! Dan moeten er toch wel 6 kilometer vanaf. Hoe dan ook: 7 ½ uur gelopen met weinig rust. (KAPOT) (Voeten en kuiten).

Hostal, slapen, geldautomaat, oud kasteel, motorrijderclub (ruig), bocadillo kaas.

 

 

Merida, zaterdag 10-06-2000.

“ Uitslapen” want de bar gaat om 7 uur open. Koffie. Vertrek voor slechts 16 kilometer. Naar Mérida. Bewolkt en veel wind. 2 T-shirts nodig. Mooie route. Om 12.00 bij Romaanse brug (of kruis?

 

Stempel + VVV. Pension El Arco 2000 pesetas. Stad in.

St. Eulalia, theater, amfitheater. Mooi. Enkele Nederlandse toeristen. Eten na wachten op een vrij plekje. Maar heel vriendelijk en goed. Weer slapen van 4 tot 6 uur. Val dan als een blok in slaap. Voeten regelmatig in koud water. Om 6 uur naar museum Romeinse vondsten. Qua architectuur fenomenaal. . Inhoud ook.

 

 

 

 

 

 

Weer boek over de Via de la Plata gekocht. Ik lijk wel een wandelende bibliotheek. Deze keer geen SRV wagen, want deze zaterdagmiddag is alles wat normaliter eten verkoopt gesloten. Wel schoenen en snoep te koop, maar daar heb ik nu niks aan.

Tweede keer gegeten in zelfde restaurant. Op tijd (11.00 u) in bed.

Zondag 11-06-2000.

Om 5.30 u op. Goed geslapen. Half broodje, appel, water.6.10 u de deur uit. Na wat zoeken (al of nog veel mensen op straat) naar Embalsa de Sepertina.
Twee discotheken op de route. Bij de tweede geprobeerd koffie te krijgen (zonder resultaat).

Bij het stuwmeer was nog een party aan de gang. Daarna talloze dagcafés; dus zo vroeg nog allemaal dicht. Ik heb nu 10 kilometer gelopen.

Koeien, koeienbellen, heuvelachtig, heerlijk stil.

22.30 u Zojuist heerlijk gegeten in het klooster in Alcuescar. Hier om 7 uur aangekomen. 37 kilometer achter de rug. In Alcuen bar; twee bocadillos; één voor daar en één voor onderweg. TV aan; mis uitzending vanuit Huesca, zuid – Spanje. Fiesta met gitaren, castagnetten, Joods gebed, sjalom chaveriem. Brief aan F. verder.

Daarna 19 kilometer door ongerepte natuur, terwijl de N 630 op hooguit 2 kilometer daarvan dendert.

Hier in het klooster zijn drie seminaristen.

Hier een echt bad! Met badschuim. Duits echtpaar was gisteren hier. Pater, die goed Duits spreekt. Morgen 28 0f 30 kilometer. Weet het nog niet. Eerst morgen maar eens 7 kilometer naar dorp om fruit te kopen. Waar vind ik een postkantoor waar ik mijn boeken kan lozen?

Carceres, 12-06-2000. Maandag.

Gisteren inderdaad zeer vriendelijk ontvangen. Lekker gegeten. Om 10.30 u naar bed. Als een os geslapen. Vent en W. waren ook hier: een bericht in het gastenboek. Echt Vent: de stilte van de Camino. Vanmorgen om 7 uur naar de kroeg. STOK KWIJT. Eerste negen kilometer (was vlgs. mij minder) gingen goed. Om 9 uur daar. De kroeg echter dicht!!! Piepklein winkeltje op de bovenverdieping van een woonhuis. Fruit, kaas, brood, koekjes. De volgende 7 kilometer zwaar, vaak door hoog graan en distels. Eerst echter Night Club pal naast de Residencia geriatrica. Mooie combinatie. De meisjes van plezier gingen naar huis. Om 12 uur dan eindelijk de milarios gezien. Afslag naar Aldes del Cano. Bar, koffie, cola. Nu dorp in, kerk bekeken, bron (voor voetwas) en hopelijk postkantoor. Daarna nog 12 kilometer (Valdesalor) en kijken of daar te slapen is.

14.00 uur. Ik ben nog steeds hier. De bron was gesloopt. Het postkantoor gevonden. Het had heel wat voeten in aarde voordat ik mijn boeken kon lozen. Een mevrouw kwam een pakje ophalen en uiteindelijk mocht ik haar doos gebruiken. 637 peseta’s armer en ruim twee kilo lichter. Nu een biertje en daarna eten. Dus rustig aan. Lezen in mijn boekje Spanisch in three months. (Goed voor mijn Engels).

Om half vier vertrokken naar Valdesalor. Vlakte via Aeroclub. Daarna biertje en koffie in tweede café. GEEN slaapmogelijkheid. Boodschappen voor avondeten en toen te voet naar plaatsje onderweg.

De route loopt nagenoeg langs de weg, behalve laatste vier kilometer. Daar een slaapplek gevonden; wel open en stenig. Twee blikjes autun (tonijn) in olie gegeten. Fruit na. Om half 11 in slaapzak. Mooie zonsondergang. Van te voren nog het appèl gehoord van de kazerne in de buurt.

Kon niet in slaap komen.

Veel te veel gerookt.

Carceres, 13-06-2000. Dinsdag.

9.45 uur. In café begin Carceres. DOODZIEK. Misselijk als een kat. Maag, boeren en bovendien DOODMOE.

Diarree. Is het de vis, het roken of allebei? Geef me een bed en ik val neer.

22.00 uur. Nou, het is de vis en de olijfolie en dan nog twee porties olijven die ik kreeg in de kroeg. Vanmorgen naar VVV, pension, señora ging net de deur uit. Rond 12.30 weer terug. Pharmacia, tabletten en poeder. Terras, mineraalwater. Dommelend en water drinkend half één gehaald. Pension, verteld dat ik me ziek voelde. Rustige kamer voor twee nachten. Direct het bed in en acuut er weer uit. Drie wasbakken vol kots! Net op tijd. Dat lucht op. Daarna geslapen. De rest van de dag: tranquillo. Koffie uitgeprobeerd: kan. Eten: morgen. Internetcafé gevonden. Ook bericht van E.. M. in verwachting, enigszins gecompliceerd. Nu maar slapen.

.

Carceres, 14-06-2000. Woensdag.

Zeer onregelmatig geslapen. Twee uur, droom, wakker. En dat een aantal keren achter elkaar. Rond half acht er uit. Douche. Bar, koffie en stengeltjes. Slenteren door oude stad. Om tien uur weer internetten. Uitgebreide brief aan E en M. Kort berichtje naar de rest. Om 12 uur weer in pension en de was gedaan. Daarna op zoek naar een stempel. Te laat. Nog snel een dagrugzak gekocht. Menu del dia. Daarna om 15.30 naar kamer. Slapen.

Alsnog stempel van niet geïnteresseerde pater. Lerares Frans gesproken. Daarna oude centrum. Kerk, paleis, museum. Allemaal wel leuk. Toen twee biertjes op terras. Beetje moe en ook wel beetje down. Stad is vermoeiend. F. gebeld, niet thuis. Shit. Ik wil haar weer eens horen. Vent nog niet thuis!

22.30 uur. Een uur geleden heb ik K. thuis gebeld. Hij was net gisteren met het vliegtuig uit Santiago thuis gekomen. Vandaag jarig. Hij had het gehaald. Wel veel lopend met de fiets. Verschillende keren naar de fietsenmaker (o.a. slag in het wiel). Voelde zich toch tweede rangs pelgrim. Doet het geen tweede keer meer. Vijf kilo afgevallen.

Nu nog een salade mixta gegeten en morgen maar weer eens het aardse gedoe ontvluchten. Het maakt me moe.

Op terras zitten nu toch wel voornamelijk jongere mensen. Mannen en vrouwen lijken meer een eigen bestaan te leiden, wat losser van elkaar dan in Nederland.

Inmiddels zag ik in de krant dat Teléfonica iets met KPN wil en een bod op Endemol had uitgebracht. Vandaar dat KPN op de Spaanse TV was. In het café duidelijk afgezet als toerist. Heineken, 25 cl. 300 pst. Mas sympathica. Nog even de oude stad in. Concert dansmuziek.

 

Cazar, 15-06-2000. Donderdag.

Rond 8 uur op. Douche.

Ontbijt, onderweg Punto Blanco gezien. 2 T-shirts, 1 boxer gekocht. Veel geld. Maar ook hier tevreden over. Rugzak gepakt. 11.00 koffie in het sympathieke café. 11.30 u weg. Torros, langs weg 11 / 12 kilometer. 14.30 hier. Echt zwembad. Bar / restaurant. Nu menu del dia. Zwemmen? 22 kilometer verder of blijven?

ik ben mooi gebleven. Na het eten was het nog bloedheet en ik heb de tijd aan mezelf. Tegenover gemeentehuis gewacht op sleutel refugio. Kletsend met een oud vrouwtje en een meisje van 16. Rond 6 uur policia local met sleutel. Klasse refugio, weer voor me alleen. De laatste pelgrim was vier dagen voor me. Naar zwembad. Gratis voor pelgrims. Foto van de groep. Daarna naar Euro Spar. Eten gemaakt. M. Uiteindelijk nog naar de buurman. (bar). Cola met gin (2x). Geen wonder dat je dan slaapt als een blok.

16-06-2000 Vrijdag.

Ondanks drank toch na ontbijt en koffie om 7.20 weer op stap. Rugzak vult zich weer aardig. Magistraal pad. Gaat omhoog. KALE HEUVELS MET DROOG GRAS EN VEE. Stil, stil. Zo nu en dan een auto. Praatje met boer. Hier geniet ik van.

Gisteren al lopend weer giteplannen.

.

15.45 u

Gezondigd. Met auto 5 kilometer mee gereden. Verdomd comfortabel; ook mooi. Volgend jaar ga ik met de motor. Lijkt me ook kicken

Goed, nadat de boer me nog wat water aangeboden had en ik weer verder was gegaan, rolde ik mijn broekspijpen zo hoog mogelijk op en ging op stap. Na ruim één uur lopen (ik had inmiddels een hert gezien én een zeldzaam mooie vogel) wilde ik mijn petje opzetten. Een verbrande kop lijkt me ook niets: petje uit mijn broekzak verdwenen!!! Eigen schuld, dikke bult. Terug, mochilla aan de kant van het pad. Na een half uur petje weer gevonden. Weer naar mijn rugzak. Inmiddels 12 uur. Een half uur lopen en toen overviel me toch een slaap. Van half 1 tot 2 een beetje gedommeld onder een struikje. Toen toch maar weer verder. Vent zou van deze omgeving zeggen : My God. Zo mooi. Groot was dan ook de teleurstelling dat ik met variant 1 op de N 605 belandde. Volgens de Engelse gids is het “a short time”. Crime: 7 kilometer strekten zich voor me uit. Op het asfalt, langs de drukke weg. Na drie kilometer was er een plekje om even uit te rusten. Ford Transit. Praatje. En lift naar het hostal. Kamer, douchen, pilsje. Gezelschap van 8 personen, één meisje lijkt op rooie krullenbolvriendin van Vent. Leuk om te zien (ze rookt als een schoorsteen). Daarnaast een heel exotisch uitziend meisje. Bij nader inzien niet mijn type. Menu del dia met gaspacho en forel (fuecha) en koffie na. Dan weer slapen.

19.00 u. Weer geslapen als een blok. Nu koffie.

Het gezelschap eters komt ook net van tafel. |

Het is buiten nog steeds bloedheet.

17-06-2000. Zaterdag.

Gisteravond een brief aan Thom O. geschreven en een aan F. Bleek dat ik pas om 8.30 uur weg kon. Pest in. Gisteravond dan ook tot 24.00 uur in bar gebleven. Voetbal Nederland – Denemarken 3-0.

Vanmorgen dan koffie en broodje. Berg op. Dure tent en sikkeneurige baas. Blij weer te lopen. Slecht geslapen.Weer het 2 uur ritme en maar dromen.

Rond 12 uur in Canaveral. Koffie en daarna op zoek naar vervoer. Op terras pelgrim Clemens, 65 jaar, gezondheidsfreak en hardloper. Hij meldde dat de bus naar Palencia om half twee ging. Oké. Cola, bus, eten en hotel. Palencia valt tegen. Kathedraal (oud en nieuw), wel aardig, kloosterhof, idem. Internet aan de rand van de stad; jochies wezen me de weg. Bericht van JW (bad, bad, bad en verder geen nieuws). K, nietszeggend kort berichtje en van H van den H.. Haar een berichtje teruggestuurd. Toen een cola en verder wat terug geslenterd. Bloedheet en volgens mij erg vochtig. Hotel ook warm. Morgen om 12 uur de bus naar Hervas met oud joods kwartier. Daarna nog lopen naar Banos de Montemayor. Daarna volgen de grotere afstanden weer. Ik ben mijn ritme een beetje kwijtgeraakt. Clemens had met me afgesproken om rond 9 uur elkaar treffen. Blijkt die “leier” in het restaurant te zijn gaan eten. Nou ja, wandelende encyclopedie.

Buiten is het nog stervensdruk. De ene bar na de andere en maar paraderen. Ik weet niet me dit “excentrieke” leven dag in dag uit me wel zou bevallen. Wil toch ook wel eens rustig thuis een boek lezen of naar goede muziek luisteren.

Palencia, 18-06-2000. Zondag.

Na een warme nacht uitgebreid uitgeslapen tot half 10. Een koude douche, koffie met een broodje, rugzak inpakken en toen nog even naar de kathedraal voor een stempel. (een peregrino uit de VS), en nog even genoten van de Romaanse kloosterhof. Toen op weg naar busstation, waar volgens van de VVV de bus naar Hervas om 12.00 zou vertrekken. Nou, mooi niet dus. Eerst om 18.20 uur. De bus van 12.00 gaat wel, maar zonder stop, direct naar Salamanca. Dus dan maar de taxi, want liften zit er niet in. Het is toch nog ongeveer 40 kilometer. Rond 12.30 uur in Hervas. VVV. Museum met beeldhouwwerken ( veel in brons), van Perez Canendordor en schilderijen van zijn vrouw Magdalena Leroux. Mooie en heel aardige receptioniste. Daarna nog even de kerk kunnen bekijken en toen El barrio Juda (joodse wijk). Heel bijzondere woningbouw. Mooi dorp. Nu (14.30 u) glaasje wijn + tapas + kopje koffie en brief aan F.

Om half vier de rugzak weer om en richting Banor de Montemayor. Aangezien er morgen 33 kilometer gepland staan besloten om er nu 10 tot 12 te lopen. Het is niet zo verschrikkelijk heet meer en ik ben nog niet moe. Er volgde een prachtige route. Veel bergen links en rechts, oeroude Romeinse calzada waarvan 2 kilometer in prachtige staat. Daarna eindeloze muurtjes, Koe staat me over zo’n muurtje aan te staren. Dit had een heel mooie foto kunnen worden. Rond half 11 een prachtig plekje gevonden om te overnachten. (Onderweg nog mooie brug Magdalena gepasseerd.) Daar de in Banon gekochte bocadilla gegeten. Slapen ( maar ook weer om de twee uur wakker + sigaret).

Fuenteroble, maandag, 19-06-2000.

Onveranderlijk mooi weer. Na “ontbijt” in een kwartier in dorp Calzadilla met dichte bar. Weer 8,5 kilometer en weer dichte bar. Toch voor mij open gemaakt, 2 pakjes sigaretten café descafeinado en sellos. Aardige vent. Daarna 3,5 kilometer (helaas asfalt, maar wel stil) en omhoog. Wordt zwaar. Echter in dorp twee café’s. Juist de eerste was dicht; de tweede open met sikkeneurige vent.

De bevolking is zeer wisselend. Bij sommigen komt er met moeite een antwoord op mijn buenas dias. Uit zichzelf zeggen ze al helemaal niets. Anderen zijn weer jovialer, toeteren of zwaaien of wensen je een goede reis. Deze groep is toch in de minderheid.

Gisteren Vent nog proberen te bellen. Niet thuis. De cafébaas ging op het eind toch nog ontdooien. Mijn ritme wil niet goed terugkomen. Mijn voeten doen zeer en mijn tempo is laag.

Rond 2 uur in de refugio van Don Blas. Zozeer geroemd in de gids. En terecht: een bed, een douche en ‘comer’. Jose hospitalero. 2 T-shirts gekocht, wandelgids en speldje voor F. Brief voor haar op de post. Twee uur geslapen. Pelgrim uit Texas, ook zo’n hardloper, hier aangekomen.

Maar wat een refugio. Uit de kunst. Geslapen als een blok. Van 5 tot 7. Daarna klein parque thematique de calzada.


Café, voetbal. Vent gebeld. Salamanca – Santiago. Route Mozarabe. Schat. Brief aan F. op de post. Laat maar lekker gegeten. Geslapen, heerlijk.

San Pedro de Rosanes, dinsdag 20-06-2000.
Om 6.45 uit bed. Heerlijk ontbijt met Thomas (Texas) en José. Om 7.15 met z’n drieën op stap/ José lult als water. Om 8.45 u afgehaakt. Wil stilte om me heen. Daarna alleen verder. Maag doet pijn. Om 11.30 boven op de bult. Pica de la Luana. (1140 m). Beetje nevelig. Deels licht bewolkt. Dramatische foto “laatste “sigaret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toen weer naar beneden nog 14,5 kilometer. Moeite, zoek al weer sigaretten aan de kant van de weg. Om 4 uur in San Pedro de Rozanes bij Maria Carmen van bar Mounzo. Dertig kilometer achter de rug. De Texaan is al weer verder naar Salamanca. Het Duitse echtpaar steeds een dag voor me.

Nog 233 kilometer naar Astorga (9 loopdagen).

Refugio is oud gedeelte van school. Douchen … zwembad. S ‘Avonds bij Maria Carmen de la Iglesia gegeten. Ze heeft een stem als een klok. Wel moeite met de opvoeding van haar kinderen. Wat een herrie kunnen een paar Spanjaarden maken.

Salamanca, woensdag 21-06-2000.

Goed geslapen in mijn refugio. Buiten lopen de schapen. Om 7 uur weer bij mijn Angel del Camino. Pa vertrok naar zijn werk, Maria Carmen ronddwalend in haar bar rotzooi van gisteravond. Wel koffie en koek gratis. Voorzien van sigaretten op weg naar Salamanca. Zandpaden, portales, graanvelden komen er aan. Ook veel bramen. (Bij Don Blas in het pelgrimsboek ook notitie van Ver onderweg, Jeroen Gooskens.). om 11 uur 15 kilometer verder, op naar bar (nog dicht maar 5 minuten wachten en de señora kwam er aan). Nu nog 10 kilometer. Vandaag bewolkt, prima loopweer.

Om 14 uur in Salamanca aangekomen. Oude brug hermetisch afgesloten wegens restauratie. Bar, cola, pension vol, VVV dicht, ander pension gevonden. Douche, stad in, afspraak internet in bibliotheek,Nederlandse bar, telegraaf. Echte studentenstad. Prachtige kerken en paleizen. Ik blijf hier twee nachten. Om 17.30 uur mailen in bibliotheek. Geen enkel bericht. Op zo’n moment voel ik me toch rot. Bijvoorbeeld: ik schrijf een brief naar K. in Santiago. Ik bel hem thuis op. Hij zegt: ik mail je. Dat is nu een week geleden. Wat is dat toch?

Duits echtpaar lijkt me vetrokken. Salamanca is ook wel erg toeristisch. Tegenstelling met gisteren is enorm groot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag, 22-06-2000.

Gisteravond wat rondgedwaald. Wel eten/ niet eten; wel voetbal kijken / geen voetbal kijken. Uiteindelijk aan de drank gegaan. Cola met jenever. Toe maar. In ieder geval goed geslapen. Vanmorgen oude kathedraal bekeken en museum. Nog een kerk van San Sebastian , nog een museum en toen weer internetten. Nu mailberichten van J., E., J.W.K. en ???. Goed zo. Beantwoord. Vanmiddag gegeten (paella / zalm) en daarna weer als een blok geslapen. Kaarten aan Albert, Annemarie en Fia; brief aan F. op de post. Eten gekocht voor morgen. Nog even internet. Hannie uitgebreid bericht. J.W. gebeld.

Kon moeilijk in slaap komen. Om 2 uur nog wakker.

Cubo Tierre del Vino, vrijdag 23-06-2000.
Toch om 6.10 vanuit Salamanca op stap. Lichte tendinitis in linker voet. Rug gaat ook pijn doen. Nu 10.30 u en 15,5 kilometer gelopen. Nog 19,5 ! Gelukkig nog niet warm. Geen boom te bekennen, graan, kaarsrecht calzada. Nu F. bellen en dan weer op stap.
F. votre message est transferé.
Dus maar weer op stap voor 19,5 kilometer.
De eerste vijf waren leuk. De Twee daarop zonder flechas, En toen: 12 kilometer op de N 630, met flechas.
Klote…. Om half vijf weer van die weg af. Eerste bar sinasappelsap en koffie. Tien F. bellen: votre message enz.
Dan kerk, la casa del eura. Pastoor werd net wakker. Terug naar de kerk. Hij eerst in zijn bloementuin. Kerkzaal, WC alleen via de kerk bereikbaar. Wat gewassen en gerust. Boodschappen voor morgen, Café 8 uur. wijntje. Stierenvechten op TV. Zo’n torro zit barstensvol. (Cubo Tierre del Vino heet dit dorp). 3 kroegen, 1 winkel en huizen. Nog tortilla en ensalata gegeten en om 10 uur op het heerlijke bed. Goed geslapen.

Villanueva, zaterdag 24-06-2000.
5.10 u wakker, daarna verslapen. Om 8 uur gekeken of kroegen open waren. Nee dus. Weg, eerst verkeerd. Drie vrouwtjes onderweg kruiden aan het verzamelen. Twee losgebroken paarden. Eentje denderde me zo tegemoet. Paard en veulen. Beetje down. Rug gaat pijn doen.
Zie ook wel wat op tegen de afstand van vandaag. 33 kilometer.
Opeens sta ik aan de rand van de hoogvlakte. Prachtig uitzicht; dorp in zicht.
Om 11 uur hier aangekomen. Blijkt het het verkeerde dorp te zijn. Er is gelukkig een bar open. Schrale troost. Ik denk dat ik mijn planning bijstel. Van hieruit naar het goede dorp en daar de refugio en hostal. Morgen dan 9,5 naar Zamora. Rustig aan lijkt me beter dan forceren.
Rond 12 uur terug gelopen. Ongeveer drie kwartier en toen het beruchte, over het hoofd geziene pijltje gezien. Weer drie kwartier verder, in het goede dorp. Eén kroeg, c’est tout., maar een perfecte ontvangst. Alles wordt voor je geregeld. Daar gaan zitten, eten en daarna naar de refugio om te slapen. Je hoeft zelf geen beslissingen te nemen bij deze moederlijke dames.
Brief aan Fr. geschreven. Geslapen van 4 tot 6, als een blok. Nu (19.10) toe aan een kop koffie. Tussen de middag druk met kaarters in het café. (Zaterdag!) Koffie gratis. Wat rond gelopen en toen mijn Spaanse gids voorzien van opmerkingen. 21.30 u weer aan het eten. Weer verwennerij. Hanger gekocht. In pelgrimsschrift geschreven. Midden en eind april schijnt het hier doorlopend geregend te hebben. Een Nederlander had er hier de brui aan gegeven. Hoe zou het mij vergaan met regen? Nog twee cakejes meegekregen (kerkjes?) voor het ontbijt. Rond 11 uur in bed.

Zamora, zondag 25-06-2000.
Ondanks weinig slaap opgewekt weer om 6.45 op pad. Volgens Engelse gids twee routes naar volgend gehucht. Ik heb ze niet gezien. Keurig pijltjes gevolgd en kwam toen in het dorp, waar geen pijl meer was te bekennen. Aangezien mijn Spaanse gids zegt dat je het dorp links moet laten liggen in die richting (oost) gegaan. Daarna ging het mis. Dwalen. Uiteindelijk via Autovia hier (Zamora) gekomen. In tijd wel gewoon (Bijna 5 uur voor 20 kilometer), maar in plezier zeer shit, temeer waar ik er vandaag zo’n zin in had. Zamora ligt tegen een heuvel waardoor het al snel lijkt dat het dichtbij is. Maar goed, ik zit weer aan mijn eerste bak koffie van vandaag.
20.00 uur. Agnebbische kamer gevonden aan plaza mayor. Feest in de stad, dus vannacht slapen na 4 uur? Vanmiddag in ieder geval een goede ruk gemaakt. Daarna een paar kerken bekeken, ge e-maild en nu aan een biertje. Zamora is een lelijke (hoogbouw) stad maar wel met 19 Romaanse kerken.
Verder een wat merkwaardige avond. Om half tien s’avonds klassieke muziek op binnenplaats Parador.

Zamora, uitzicht vanuit mijn slaapkamer.

Daarna op zoek naar avondeten. Niemand is aan het eten. Restaurants spaarzaam en leeg. Iedereen drinkt en neemt wat tapas. Dan maar tapas; het werd een plato van 2000 pst. Vergissinkje van Hans. Toen naar plaza mayor. Waar de zanger en zangeressen inmiddels begonnen waren. Na 2 jenevers met cola om 1 uur naar mijn

kamer en geslapen als een os, geen muziek meer gehoord.

Montemaria, maandag 26-06-2000.
Uitgeslapen tot 9.30 uur! Ontbijt in café. Nog even internet, half twaalf kamer leeg en sleutel terug. Koffie en op de valreep nog even gesproken met Belgische / Vlaamse pelgrim die ik enkele dagen daarvoor bij de bus gesproken had. Met hem nog een uurtje zitten praten. Rond half twee weer op stap.Voor 19 kilometer, waarvan de eerste 6,5 langs de weg. N 630. Die zijn nu (15.00 uur) achter de rug. Een vino tinto fresco en maar zien hoe we verder komen.
20.00 u. dat viel nog niet mee. Geen boom te bekennen. Van koren wat schaduw gemaakt. M. Daarna weer ver. Naar café/ restaurant/ kamer. Geen zin meer in refugio. 19.30 aangekomen. Twee biertjes, douchen en om 21.00 uur avondeten. Aardige mensen. Hulpje had de soep en het toetje gemaakt. Vroeg of het lekker was. Ja, natuurlijk. Hele fles wijn leeggedronken. Sliep er goed op.
Rond 5.30 wakker en nog wat nagedommeld. Om 7 uur weer de deur uit.

Mozuanuela, dinsdag 27 -06- 2000.
Zowaar bewolkt. (Deels). Lekker loopweer. Eerst dorp door, langs Ermita op rotsje, dan langs Embalso de Ricobayo (met veel stenen en dode vissen) op naar de ruines van Castrolorefe. (orde van Santiago).Zeer onder de indruk van de restanten. Veel foto’s gemaakt. In Fontanillas koffie. In Riego del camino koffie. Nu 15 kilometer gedaan; nog 6,5 of meer als ik de ruines van Convento de Mozuenuela ga bekijken.
In dat laatste stukje nog een tijdje zitten pitten. Dus pas om 4 uur op mijn bestemming. Stempel, wijntje en sleutel van casa Cultural. Keurig, 1 matras, douche, w.c. en wasbak. Daarna naar Monesterio. 3,7 kilometer. Staat er onderweg onverwacht mountainbike, niet op slot. Verleiding toch maar weerstaan. Prachtige ruïne. Wat mooi die Romaanse bouw. Foto’s gemaakt; kon daarna mee rijden met twee andere bezoekers. Eten gekocht voor morgen bij oude heer + 2 ansichtkaarten. Andere oude baas wenst me goede reis. Goede dag. Weer is lekker. Beide monumenten hebben me erg geboeid. Fantaseer over cabaretprogramma. Dia voorstelling.

In dit dorp is de afslag naar Orense (Santiago). Rond 8 / 9 avondeten en op tijd naar bed.

Benavente, woensdag 28-06-2000.
Om 5 uur wakker en om 6.15 op stap. Gaat razendsnel. Rond 8,15 uur in Santovenia, volgens de gids 9 kilometer. Geloof het zelf niet. Koffie met Koek. Om 9.30 weer verder. Bewolking trekt weer weg. Nu 10.15; 8 kilometer verder. Barciel. Saaie route. Voldoende tijd voor mijn cabaretprogramma. Ik lul het zo aan elkaar. Nu weer koffie en de volgende 8 kilometer naar Benavente. Veel irrigatie kanaaltjes. Beetje groen en maïs.
Die acht kilometer gingen voor de helft over een oude spoorbaan. Moeilijk lopen! Daarna nog een smakje gemaakt. Brood met heerlijke lomo, pilsje in café met jochie. Toen nog zo’n drie / vier kilometer naar Benavente. Moeilijk om het centrum te vinden. VVV? Hostal in centrum. Op bed gaan liggen en diep geslapen.
16.00 uur. Bad, geschoren en nu dorp een beetje verkennen. Maar eerst koffie. Het is weer kaarttijd. Na de koffie E-mail om de hoek. Verder naar Parador. Info voor J.W. Brief aan F. verder. Boodschappen in echte supermarkt. Goudse kaas, jam, croissant, beetje selfsupporting vanavond. Heerlijk gesmuld. Nog een biertje van de baas. Vrij snel naar bed. Maar weer moeilijk in slaap.

La Banera, donderdag, 29-06-2000.
Weer om half zeven buiten na goed eigen ontbijt. Onderweg op de weg een dood vosje. Ik ben voor mijn gevoel niet vooruit te branden. Natuurlijk de kroegen dicht, weinig pijlen en veel asfalt. Om half 1 eindelijk aan de koffie. Bij de brug over de Orbigo. Nu een bootje!!
Ik krijg dan de geest en besluit de hele etappe van 42 kilometer te lopen. Ik heb het geluk broodjes, fruit en toetjes gekocht te hebben bij gebrek aan een open bar. Na drie kilometer mooi dorpje, uitgebreid links en rechts bekeken. Kerk en kasteel bekeken. Daarna langs de gehuchten. Het lijkt er veel op dat route minstens 5 kilometer langer is (dit op grond van richtingaanwijzer en kilometerpaaltjes). Dit kan komen omdat de oorspronkelijke camino niet langs de weg ging. Door irrigatie zijn die paden niet allemaal te gebruiken. Rond drie nog een wijntje en koffie. Toen ging het verkeerd. Pijl gezien, de tweede gevolgd, toen de weg af. Al snel ging het voor mijn gevoel te veel naar het westen. Pijlen? Ho maar. Op een gegeven moment eieren voor mijn geld gekozen. Rechts af, terug naar de weg. In twee uur 4 kilometer gedaan?! Het gevolg van dit alles? Ongeveer 50 kilometer gelopen, doodmoe en de refugio al weer dicht. Nederland heeft verloren van Italië hoor ik hier. Maar goed; morgen weer een dag.

Hospital de Orbigo, vrijdag, 30-06-2000.
Gisteravond totaal versleten. Nog een rood wijntje en naar bed. Geslapen tot 09.30 uur. Koffie, inpakken en wegwezen. Beetje rond gekeken in dorp. Om 12.00 uur op weg naar Hospital de Orbigo. Tot nu (15.00 u) wat rondgezworven langs dorpjes. Volgens mij nog 12 kilometer en dan is het wandelen voorbij.
Moeilijk om een conclusie te trekken.